2010. december 13.

Ünnepi narancsos gesztenyetorta

Mit is mondhatnék erről a desszertről?
Az utóbbi idők egyik legjobban sikerült darabja.
Bár nem tagadom,rengeteg munka és idő van benne,de maximálisan megéri.
Minden összetevőjét külön-külön is imádtam,Nagy kedvencem volt a gesztenyés piskóta,ami valami fantasztikusan puha és finom és a narancsos creme brulee is.Utóbbiról ódákat tudnék zengeni.Itt volt egy kis baki,a creme bruleet nem mártottam meleg vízbe így kicsit nehézkesen akart kiborulni a formából...ti legyetek ügyesebbek és figyeljetek erre!
A csokiglazúr  a másik nagy kedvenc.Igazából ezt is elég nehéz jól megcsinálni,de nem lehetetlen.A hőmérő használata kötelező és fontos figyelni a süti hőmérsékletére meg a szósz sűrűségére(igazából ez is hőmérséklet kérdés)
Így végre megvan a szuper fényes csokiglazúr,ami fényes is marad akármeddig.Hurrá!
Jah és előre elkészíthető,aztán lefagyasztható ,úgyhogy a nagy napon csak a glazúrozással és a dekorációval kell foglalkozni.Szerintem elég jó! Pláne,hogy a Kifőztük fantasztikus 10. számában is megjelent.


Hozzávalók:
a gesztenye masszához:
  • 1 kg gesztenye( kb. 60-70 dkg tisztítva)
  • kb. 3 dl tej
  • kb. 3 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1dl víz
  • 1/2 vaníliarúd
  a gesztenyés piskótához:
  • 30 dkg gesztenye massza
  • 9 dkg puha vaj
  • 2 tojássárga
  • 2 egész tojás
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
 a gesztenye krémhez:
  • 2 dl zsíros tej
  • 2 tojássárga
  • 4 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1/2 vanília rúd
  • 25 dkg gesztenye massza
  • 2-3 evőkanál  rum
  • 1 kis narancs héja
a narancsos creme brulee-hez:
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 narancs héja
  • csipet só
a gesztenye mousse-hoz:
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál zselatinfix
  • 3-4 evőkanál brandy vagy rum
  • 10 dkg gesztenye massza
 a tükörfényes csokiglazúrhoz:
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,7 dl víz
  • 23 dkg cukor
  • 7,5 dkg kakaó
  • 1,2 dkg zselatin
a dekorációhoz:
  • 2-3 dkg csokoládé
  • maradék gesztenyemassza
továbbá:
  • 1 narancs
Ezt a desszertet érdemes több részletben elkészíteni,így nem kell egy teljes napot rászánni,ami  pl.karácsony előtt majdnem lehetetlen is lenne.
Első nap érdemes megsütni a gesztenyét,elkészíteni a gesztenyemasszát,megcsinálni a creme brulee-t.Második napra maradhat a piskóta, a krémek,a glazúr és az összerakás.Ha van időnk, következő nap bevonhatjuk glazúrral és dekorálhatjuk,de ha előre szeretnénk elkészíteni rakjuk össze és hagyjuk a fagyasztóban fogyasztásig(3-5 napig).

Először a gesztenyét beáztatjuk minimum egy órára,majd a gesztenye domború felére egy éles késsel ikszeket vágunk.Forró sütőbe dugjuk és kb. fél óráig sütjük,vagy amíg a gesztenyék  szétnyílnak és kissé feketedni nem kezdenek.Még melegen megtisztítjuk a külső, belső héjától is .
A tisztított gesztenyét egy lábasba rakjuk és felöntjük annyi víz-tej keverékkel,hogy az ellepje.A tejbe egy fél rúd vaníliát teszünk,és addig főzzük,amíg a tej majdnem elfő róla és a gesztenye megpuhul.
Közben az 5 dkg cukorból és a vízből szirupot főzünk.
A gesztenyét robotgépbe tesszük,és a cukorsziruppal együtt pürésítjük.Hagyjuk kihűlni.

A piskótához a vajat habosra keverjük a gesztenyemasszával,majd hozzáadjuk a tojásokat és  a tojássárgákat,végül a sütőport.Egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A gesztenyekrém alapjaként először egy vaníliás cukrászkrémet főzünk.Felforraljuk a tejet a vaníliával,majd kissé hűlni hagyjuk.A tojássárgákat a cukorral és liszttel csomómentesre keverjük,majd a meleg,de nem forró tejet hozzáöntjük.Folyamatos kevergetés mellett,lassú tűzön besűrítjük,majd hagyjuk kihűlni.A gesztenyemasszához hozzákeverjük a rumot és egy evőkanálnyit a krémből,hogy a masszát lazítsuk.Ezt aztán a maradék cukrászkrémhez keverjük és ízesítjük reszelt narancshéjjal.

A narancsos creme brulee-hez a narancsot vékonyan meghámozzuk úgy,hogy csak az illatos héj maradjon.A tejet a narancshéjjal,a cukorral és egy csipet sóval  forráspontig melegítjük,majd hagyjuk hűlni.A tojásokat  habosra keverjük,majd  hozzáöntjük a langyos tejet.Ezt  egy szögletes formába öntjük,majd az egészet  egy mély tepsibe tesszük,és félig felöntjük   forró vízzel.150 fokos sütőbe tesszük és  kb egy óráig sütjük  vagy amíg a krém remegős nem lesz.
Nagyon fontos,hogy felhasználás előtt minimum egy éjszakát hűtőben hűtsük.

A gesztenye mousse-hoz felverjük  a tejszínt a zselatinfix-szel és a porcukorral,ízesítjük brandyvel.A gesztenyemasszához először keverjünk egy evőkanálnyi tejszínt-ezzel lazítjuk,majd a gesztenyét a maradék tejszínbe keverjük.

A csokiglazúr elkészítéséhez szükségünk lesz egy konyhai hőmérőre.Ez azért fontos,mert ez a titka a fényes glazúrnak.
Először is a tejszínt a vízzel és a cukorral 104 fokig melegítjük.Közben a zselatint egy kis vízzel összemelegítjük,kimérjük a kakaót és egy magas falú edénybe tesszük.A forró folyadékot a kakaóra öntjük,majd egy botmixer segítségével egyneműsítjük.Vigyázzunk rá,hogy minél kevesebb levegőt vigyünk a folyadék alá,a botmixert semmiképp se emeljük ki a szószból miközben a gép dolgozik,mert buborékos lesz,és evvel teljesen tönkretennénk a glazúrt.
Hozzáadjuk a zselatint,majd ezzel is keverjük egy-két másodpercig.A glazúrt egy szitán átszűrjük ,majd a felületére folpackot nyomkodunk és hűtőbe tesszük. Érdemes ezt is hűteni legalább egy éjszakát.

A narancsot késsel meghámozzuk  úgy,hogy ne maradjon rajta fehér rész, majd egy éles késsel kifilézzük .

Az összerakás:

A formát kibéleljük polpackkal.
A piskótát  három részre vágjuk,illetve  a formánkhoz igazítjuk.
A mousse felét a piskótára kenjük,erre jöhet a creme brulee.Ahhoz,hogy szépen kijöjjön a formából, érdemes egy pár percre forró vízbe mártani az alját.A creme brulee-t beborítjuk a maradék moussal .Erre jön a 2. piskóta,amit vékonyan megkenünk a gesztenyekrémmel,majd a közepére szépen elrendezzük a kifilézett narancs cikkeket és beborítjuk a maradék krémmel. Végül a 3. piskótával zárjuk.és  fagyasztóba tesszük.

A bevonás:
A desszertet -18 fokra hűtjük.
A glazúrt felhasználás előtt 30 fokra melegítjük.A tortát rácsra tesszük és bevonjuk a glazúrral.Megvárjuk,amíg a fölösleg lefolyik,majd hűtőbe rakjuk.

A dekorálás:
A csokoládét felolvasztjuk,és egy fólián(pl. irattartó fólia) egyenletesen szétkenjük csík formában.A fólia két végét megcsavarva hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni,majd óvatosan lehúzzuk a fóliát.
Itt arra kell figyelni,hogy a fólia és az eszközök nagyon tiszták és szárazok legyenek,máskülönben a csokink biztosan foltos lesz.Fontos az is,hogy a csokoládé megfelelő vastagságú legyen,ha hajszálvékony rétegben kenjük,nem fogjuk tudni leválasztani a fóliáról.
Mindig várjuk meg, amíg a csokoládé teljesen megdermed.
Ha azt szeretnénk,hogy a dekorációnk matt hatású legyen,dolgozzunk sütőpapíron.

Egy zacskóba töltsük a maradék geszenyemasszát./ha túl tömörnek találnánk,önthetünk hozzá egy kis tejszínt/.A zacskó sarkán vágjunk egy pici lyukat és evvel díszítsük a desszert két sarkát.
 

16 comments:

Ditta írta...

Nem kis munkád volt vele valóban,elég elolvasni:),de a végeredmény csodás,s gondolom az íze mennyei:)gratulálok!

Gál Edith írta...

EZ FANTASZTIKUS!!!!!!!!!
NAGYON-NAGYON-NAGYON-NAGYON ÜGYES VAGY!!

Pocak Panna írta...

Azta, ez aztán desszert!!!
Gyönyörű, gusztusos, a fotó is szuper!

Anazar írta...

Csinos lett nagyon! Szívesen vágnám egy szeletbe a villám.

Bonbon mánia írta...

Kiskanál!

Már egyszer megcsodáltam, most elolvastam a leírást is, ami szintén nem kis feladat, hát még az elkészítése:-9
Csodálatos lett, fantasztikus ügyes vagy.

Csibe írta...

A fotó magáért beszél, egyszerűen gyönyörű!

Erinacea írta...

Ez aztán az ünnepi torta! Gratulálok hozzá!

Alexandra írta...

Ez egy nagyon összetett és profi munka, gratulálok! Szívesen megkóstolnám.

Bianka írta...

Remek, mesésen néz ki. Nagyon finom lehet

Orsi írta...

Köszönöm! :)

Jade írta...

Miota eloszor vegigolvastam, gondolkodom, hogy elkeszitsem. Bar konnyitenek a dolgomon, mert itt van 2 doboz gesztenyepurem, legalabb felhasznalodna...

Orsi írta...

Judith,ne gondolkozz, csináld:))))
Amúgy nem olyan bonyolult,csak jól össze kell hangolni a munkát.
Remélem tetszeni fog!

chriesi írta...

Mennyei!

Anita írta...

Orsi,
megírnád, hogy hogyan kell cukrászkrémet készíteni? valahogy azt a részt nem értem, de nagyon szeretném megsütni ezt a sütidet karácsonyra.
Anita

Orsi írta...

Anita,persze,nem nehéz!
Hasonlóan kell csinálni,mint a pudingot.A tejet a vaníliarúddal felteszed forrni,majd ha felforrt kiveszed a vaníliarudat és kicsit félreteszed hűlni,hogy a tojássárgát nehogy összekapja.
Ezalatt a tojássárgákkal a cukrot és a lisztet csomómentesre kevered,majd hozzáöntöd a meleg tejet.Az egészet visszateszed a tűzre és folyamatosan kevergetve,alacsony hőfokon besűríted.

Remélem tudtam segíteni,ha mégsem írj!
Sok sikert!

Vicuska írta...

Rendkívül finom!!! Nagyon jó a leírása is! :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena