2011. május 14.

Miss Rhubarb


Ez a desszert abszolút lehetne a nyár slágere.Rebarbara eperrel a legjobb,mostmár bizton állíthatom. Az eper kap tőle egy kis savanykás ízt, amitől nagyon üdítőn hat az egész.
Na de mi van még itt? Vizes piskóta,rebarbara-eper mousse, pirosgyümölcs zselé, epres joghurtkrém eperdarabokkal,egy fehércsoki ganache-hogy ellensúlyozza a savanyúságot és egy vékony fehércsoki lapka.
Végre.Nagyon kellett már a sikerélmény.


Hozzávalók
a vizes piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 ek. víz
  • 6 ek.cukor
  • 6 ek.liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • csipet só
a rebarbara-eper mousse-hoz:
  • kb 400 g rebarbara
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 maroknyi eper
  • 5 ek. porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 ek. zselatin
a pirosgyümölcs zseléhez:
  • 4 dl pirosgyümölcslé
  • 2 ek.zselatin
az epres joghurtkrémhez:
  • 2 dl tejszín
  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 2 maroknyi eper kis darabokra vágva
  • kb 4 ek. porcukor
  • 1 kk. zselatin
a fehércsoki ganache-hoz:
  • 20 dkg fehércsoki
  • 2 dl tejszín
a fehércsoki lapkához :
  • 70 g fehércsoki
  • piros ételfesték
a macaronhoz:

     A piskótához az egész tojásokat egy csipet sóval, vízzel és a cukorral addig verjük,amíg egy világos,sűrű habot nem kapunk.Belekeverjük a sütőporos lisztet és előmelegített sütőben készre sütjük.
    A rebarbara-eper mousse-hoz a rebarbarát darabokra vágjuk, megszórjuk cukorral és öntünk alá egy kis vizet is.Kis lángon addig főzzük,amíg a rebarbara szét kezd esni. Ez kb. 10 perc. Hagyjuk kicsit hűlni,majd összeturmixoljuk. Az epret ugyancsak turmixoljuk a porcukorral,majd egy szűrőn átnyomkodjuk,hogy a magoktól megszabaduljunk.A két gyümölcspürét összekeverjük és félretesszük.A zselatint egy kis forró vízben feloldjuk,majd a püréhez keverjük,majd az egészet a tejszínhabba forgatjuk.Kóstoljunk közben, lehet,hogy porcukorra még szükség lehet.
A piskótát sütőkeretbe rakjuk(27x18 cm) majd a mousset egyenletesen eloszlatjuk rajta és mehet a fagyasztóba.
      A zseléhez a zselét feloldjuk a gyümölcslében,majd 27x 18cmes formába öntjük,amit előtte folpackkal kibéleltünk.Illetve ennek egy kis részét külön formában öntjük ,ez kell majd a dekorációhoz.Megvárjuk míg megdermed,majd a fagyott mousse-ra helyezzük.
     A joghurtkrémhez a joghurtot egy éjszakán keresztül szűrőben csöpögni hagyjuk.A zselatint feloldjuk majd egy kis adag tejszínhabba keverjük.Ezt aztán belekeverjük a lecsöpögtetett,sűrű joghurtba,és hozzákeverjük a cukrot is.Belekavarjuk a tejszínhabba,majd az apróra vágott eper darabokat is hozzákeverjük.Ezt kenjük a zselére,majd újra tegyük fagyasztóba.
     A fehércsoki ganache-hoz a csokit olvasszuk fel,a tejszínt melegítsük fel,öntsük a csokira és keverjük egyneművé.Hagyjuk lehűlni,majd verjük fel. Töltsük meg vele a macaronokat,a többit meg kenjük a joghurtos krémre.
    A csokilaphoz a fehércsokit olvasszuk fel,majd sütőpapírra kenjük el minél egyenletesebben.Hagyjuk, hogy megdermedjen,majd éles késsel vágjuk méretre.
Piros ételfestékkel,eperrel ,macaronnal és zselével dekoráljuk.


26 comments:

Erinacea írta...

Meseszép lett! A fotó is szuper!

Chef Viki írta...

Istenem, ezt most nagyon be tudnám vállalni :-) Szinte a számban érzem a zseniális ízorgiát! Gratulálok :-)

Tücsök Bogár írta...

Gyönyörűséges lett!

marisz57 írta...

Nagyon "ennivaló"!

Csiperke írta...

Ez valami elképesztően szép! Bevállalnék most belőle egy szeletet! (Vagy kettőt. Talán hármat is...:)

Colors in the Kitchen írta...

áhh csodás lett! és nagyon örülök, hogy sikerült a macaron is :)

Anazar írta...

Remek kis konnyu, habos szelet lett!

Névtelen írta...

Ez szuper!!!!Volt mit dolgozni!Gyonyoruen nez ki es biztosan nagyon finom.Agi

Gál Edith írta...

FANTASZTIKUSAN SZÉP!!!
NAGYON-NAGYON ÜGYES VAGY!!!

Piszke írta...

Teljesen lenyűgöző. Egyet kérdeznék. fagyasztás a mennyi idő? Nem árt a krémek-mousse-ok későbbi állagának?

Pocak Panna írta...

Olyan szép, hogy el sem hiszem!!! Gyönyörűséges, grautlálok! Ez aztán siker a javából!!!

trinity írta...

Ó, ez egy díjnyertes süti-valami fantasztikus!! Gratulálok!

Orsi írta...

Köszi mindenkinek!Tényleg nagyon finom,bekerült a bestek közé.
Colors in the Kitchen,neked köszönöm a macaron receptet!

Piszke,nem nem árt nekük.Változó mennyit marad benn,mert fagyasztom az első réteget,aztán a másodikat.De rétegenként kb. egy órát szoktam adni neki,vagy amikor már látom,hogy a következő réteget biztonságosan el tudom oszlatni egyenletesen,és nem fog összefolyni.

chriesi írta...

Gyönyörű!!!

Csenge írta...

Óóó de csudielegáns! Lenyűgözőőő, itt és most behódolok neked! :)

Beatbull írta...

Nagyon szépen megkomponált és szépen tálalt desszert! Külön tetszik benne a kevés fehér csoki, ami kicsit a savanykás és gyümölcsös ízek ellenpólusát alkotja.

Orsi írta...

Nektek is köszönöm! :)

Moha írta...

Orsi ez olyan légies és gyönyörű mint egy balerina! Nagyon ügyes vagy!!!

Kata írta...

Orsiiiii! zseni vagy, a süti meg a fotó is szuper, hatalmas gratula neked!:)
ja, és ez az a kategória, amihez hozzá sem mernék fogni, viszont mennék érte felétek:)))

Adriana írta...

csendbe bamulom es elvezem ez a gyonyoruseget. Igazan nagyon ugyes vagy

Orsi írta...

KÖszönöm szépen!
Örülök,hogy tetszik!

édesem írta...

bombasztikus!

Süni írta...

Rebarbarát mindig messze elkerültem (nem tudom, miért), de ez annyira frenetikusan néz ki, hogy megbarátkozom vele. Csak azt kérdezném, hogy a piros zselét minek zselésíteni, hisz úgyis megfagy. Más lesz az állaga fagyás után?

Orsi írta...

Kedves Süni!
A rebarbara-eper páros fantasztikus,bátran ajánlom!
A tortát fagyasztás után hagyjuk hűtőben felengedni,így ha nem szilárd zselé lenne, hamar elfolyna.A fagyasztásnak ebben az esetben csak a rétegek egyenletes eloszlásában van szerepe.

Süni írta...

Jajj, így már értem. Én azt hittem, hogy ez valami parfé-féleség, nem is értettem, hogyan tudtad ilyen szépen elvágni. Nohátakkor felkötöm a gatyámat és megpróbálkozom...:)

Névtelen írta...

Kedves Orsi!:)
Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha rebarbarát nem tudok beszerezni, lehet-e használni helyette epret? Vagy véleményed szerint az milyen lenne?

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena