2011. június 16.

Eper-tart

Még tart az eperszezon, úgyhogy hoztam egy fincsi epres desszertet. Ha a fagyasztóban csücsül egy kis adag omlós tésztánk akkor még kifejezetten gyorsnak is mondható,hiszen mialatt kiolvad a tészta, a krém is kész van.
A Kifőztük legújabb számában is olvashattátok.

Hozzávalók:
az omlós tésztához(PH):
  • 14 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 5 dkg őrölt mogyoró
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál eperlekvár
 a vaníliakrémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál keményítő
  • rúd vanília
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott evőkanál zselatinfix
  • kb. 1/2 kg eper

 A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk,majd folpackba csomagoljuk. Ehhez a süteményhez  a tésztának csak a felére lesz szükségünk,így felét a hűtőbe(min.4 órára),felét a mélyhűtőbe tesszük,amit aztán később bármikor felhasználhatunk.
Ha a tészta alaposan kihűlt, két folpack között kinyújtjuk,majd kibélelünk  vele egy 18 cm-es tortaformát. A belsejébe sütőpapírt teszünk és szárazbabbal vagy rizzsel megtöltjük. Előmelegített sütőben sütjük 10 percig, kivesszük  belőle a sütőpapírt és a babot,majd  tovább sütjük,amíg a tészta széle aranybarna nem lesz..Miután kivettük rögtön lekenjük  felmelegített eperlekvárral.
A vaníliakrémhez a tojássárgát,a vaníliarúd kikapart magjait,a cukrot, a lisztet és a keményítőt csomómentesre kavarjuk,majd több részletben hozzáöntjük a hideg tejet.Ezt lassú tűzön,folyamatos kevergetés mellett alaposan besűrítjük. A krém felületére folpackot nyomkodunk,hogy ne bőrözzön.Félre tesszük míg teljesen kihűl,majd a tejszínt a zselatinfixszel  kemény  habbá verjük és a krémbe forgatjuk.
A krémet a kihűlt pitetésztába töltjük,majd a megtisztított eperszemeket a krém tetejére rakjuk.
 


4 comments:

Pocak Panna írta...

Gyönyörű, mint a többi is! :-)

Orsi írta...

Kösziii :) Az előző hozzászólásod (is) nagyon tetszett ;)

Csibe írta...

Itt is nagyon szép! :))

Katica írta...

Megcsináltam és nagyon szép lett és finom is lett volna, de a krém borzasztóan liszt ízű volt, pedig elég ideig sűrítettem tűzön, hogy eltűnjön a lisztes íz, legközelebb csak keményítővel csinálom és úgy tökéletes lesz. Köszi a receptet :-)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena