2011. december 9.

Karamellás kávés eclair


Az égetett tészta receptjével  úgy vagyok, hogy kicsit mindig változtatok,aztán elkönyvelem,hogy ez a legjobb. Aztán jön a következő újítás és húúú az még jobb. Hát most is így vagyok. Ez a legjobb, de ezt már nem tudom, hogy túl fogom-e tudni szárnyalni...
Már azért sem, merthogy ez egy Laduree recept ,amit egy orosz kollegina tett közé néhány hónapja, amiért imádom őt. 

Ennek az eclair-nek a titka az, hogy a hagyományos égetett tésztára egy vékonyka omlós tészta is kerül, ami gyönyörűen megrepedezik rajta és egy ropogós burokként fogja körbe a tésztát. Az eclair-nél én mindig azt szerettem volna elérni, hogy a tészta felületén ill. oldalán ne keletkezzenek hatalmas repedések, de ez még sohasem sikerült. Ezzel a technikával most ez is megoldva látszik, bár az is igaz hogy ez kicsit más.
És hogy mi tetszik még benne? Hát az, hogy a viszonylag íztelen égetett tésztának ad egy nagyon finom ízt. Ugye ebbe a fajta tésztába minimális cukor kerül, az omlósba viszont bőven, így olyan mintha egy ropogós cukor réteg venné körül, sőt így sokkal tovább marad ropogós maga a süti is.

A krémről meg csak annyit, hogy egyszerű és nagyszerű. Kávé karamell kombinációt használtam már többször is és nagyon bejön. Persze az eclair-ben az a jó, hogy bármivel megtölthetjük így ajánlom, hogy kísérletezettek és alakítsátok ízlésetek szerint.


Hozzávalók
az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • csipet só
a ropogós tésztához:
  • 10 dkg hideg vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 tk vanília kivonat
a kávé krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 5 ek. porcukor
  • 2 tk. instant kávé
  • 1 csapott tk. zselatin por
a karamellhez:
  • 14 dkg cukor
  • 0,6 dl tejszín
  • 2,5 dkg vaj
Először  a ropogós résszel kezdünk. A vajat  kis kockákra vágjuk és elkezdjük elmorzsolni a liszt és porcukor keverékével, majd minél kevesebb mozdulattal  egy gombóccá gyúrjuk. Közben ne felejtsük el hozzáadni a vaníliát se. Két folpack között  vékonyra nyújtjuk, kb 1 mm-re. Fontos, hogy a tészta ne legyen vastag. Hűtőbe tesszük kb. egy órára.

Az égetett tésztához a tejet, a vizet, vajat és a porcukrot feltesszük forrni. Ha forr beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk, amíg a massza csomómentes nem lesz és el nem válik az edény falától. A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat. A langyos tésztát robotgépbe tesszük és több részletben hozzáadjuk a tojást. Egy fényes masszát kell kapnunk, amit habzsákba töltünk és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 10 cm hosszú rudakat nyomunk .A tésztát enyhén megspricceljük vízzel, majd elővesszük az omlós tésztát és  akkora csíkokat vágunk belőle,mint amekkorák az ecleir-jeink. Fázisfotók a fent említett blogon. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30-40  percig sütjük,vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek.Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk,hogy a bennlévő gőz távozhasson. Ha kész gyönyörködjünk pár percig.

A kávé krém nagyon egyszerű. A tejszínt  kemény habbá verjük. A zselatint egy kis forró vízben feloldjuk ,majd belekeverünk  egy evőkanálnyi tejszínt. Ezt  alaposan összekavarjuk, majd  visszatesszük a többi tejszínhez és ezt is  alaposan belekavarjuk. A kávét egy icipici forró vízben feloldjuk, a tejszínhez adjuk és ízesítjük porcukorral.

A karamellt is érdemes előző este elkészíteni, hiszen kell neki egy kis idő, hogy besűrűsödjön. A cukrot karamellizáljuk, majd ha elérte a megfelelő színt  hozzádobjuk a vajat és  hozzáöntjük a tejszínt. Forraljuk még egy picit, aztán kész is vagyunk.

A kihűlt fánkokat egy fánktöltő csővel érdemes tölteni. Ez ilyen mint itt a jobb alsó.
Az eclaireket alulról töltjük. Először a karamell krémmel, amit próbáljunk a fánk felső részébe egyenletesen nyomni, majd a kávékrémmel. Én egy fánkot három helyen "szúrtam" meg, így mindenhova egyenletesen jutott krém. 

15 comments:

chriesi írta...

Hehe megelőztél! :))) Hónapok óta tervben van, igaz én amerikai bloggerinánál találtam a receptre. Gondolom mennyei! :D

Orsi írta...

Hát én nem halogatnám a helyedben :)))
aaaz!

chriesi írta...

Nem is önszántamból halogatom, csak túl sok a megrendelésem és nem fér bele, de legkésőbb karácsonyra tuti megsütöm. :))

nempiskóta írta...

szuper, ezt én is ki fogom ám próbálni!:)

Tea írta...

Hűű, én is nagy Ladurée rajongó. Úgyhogy viszem is az éclair-kédet!))

Niksya írta...

You make very beautiful eclairs! A pleasure to look at them and I am sure to eat. Thank you!

Orsi írta...

Vigyétek,vigyétek, érdemes.

Niksya, thank you very much for the recipe, i love it :)))

girzs írta...

Azt szeretném kérdezni,mennyi várakozást bír ez süti. karácsonyra sütnék, de nem 24-én. Köszi.

Orsi írta...

hat az az igazsag hogy ez frissen a legjobb, de mondjuk max 2 nappal elotte megcsinalhatod... :)

Vikvi írta...

Nagyon gusztusos :) Nagyon szeretem az eclairt, sokat csináltam már de ezt a változatot tuti kipróbálom :)

szepyke írta...

Áldott, békés, boldog karácsonyt neked és a szeretteidnek!:)

Niksya írta...

I love this secret inside eclairs. Wonderful idea, thank you!

Niksya írta...

The second time I come to you to admire them and I can not get enough! ))

Orsi írta...

:)))

zsuzsn írta...

nagyon jól néz ki! Szerinted csoki-karamellkrémmel is finom?fecskendő-tű segitségével szerinted tölthető ?(pl 50 ml )

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena