2013. június 28.

Barnított vajas keksz kakaóbabbal és eperrel


Ez a keksz egy új kedvencem, a franciák ismét lenyűgöztek. A csoda benne a barnított vaj  (beurre noisette)  ami egy igencsak fantasztikus dolog. Mogyoró illatú, aranyszinű vaj, aminek az elkészítése sem egy nagy ördöngösség, csupán egy kis odafigyelés szükséges. A végeredmény meg egy kicsit karamellás,kicsit mogyoró illatú, nem túl kemény keksz, egy kis frissítő eperrel a tetején. A tökéletes harapnivaló. Próbáljátok ki, vigyétek magatokkal munkahelyre, utazásra, kirándulni és felejtsétek el a bolti nasikat. Garantálom hogy ennél finomabb és egészségesebb kekszet nem fogtok találni.
Alaprecept Ízbolygótól.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 2 ek tej
  • 18 dkg liszt
  • 4 ek barnacukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 1 maréknyi kakaóbab
  • 4-5 eper
A vajat tegyük egy lábosba és melegítsük közepes lángon, amíg meg nem barnul és egy kicsit mogyorós illata nem lesz. A vaj először habozni fog, kiválik belőle a tej, ami később megkaramellizálódik,ettől lesz barnított vaj.
Ha a vajunk már aranyszinű, tegyük hűtőbe és hagyjuk megdermedni. Közben ha szükséges tisztítsuk meg és törjük össze a kakaóbabot és száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit. Ha a vaj megszilárdult, habosítsuk  ki a cukorral, tejjel, vaníliával. A lisztet a sütőporral és a kakaóbabbal  keverjük össze, majd először egy kanállal, később kézzel dolgozzuk sima tésztává. Formáljunk belőle egy rudat, majd tegyük fagyasztóba pár percre. Közben az epret vágjuk szeletekre, a sütőt  melegítsük elő 180 fokra. A kekszrúdból kb fél cm-es szeleteket  vágunk, majd a korongok közepére egy-egy szelet epret helyezünk. 15-20 perc alatt sül meg.

3 comments:

nempiskóta írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nempiskóta írta...

Szuperül hangzik már megint! Ki fogom próbálni, kókuszcukorral, kakaóbab helyett talán házi marcipánnal:)

Orsi írta...

Nem hallottam még kókuszcukorról, de utánanéztem,tetszik! Mennyire elérhető Magyarországon?
Itt azóta már sült második adag is most csokival, morzsa lett belőle pohárkrémbe, finiii volt :)

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena