2015. február 10.

Epres citromtorta Valentin-napra

lemon curd strawberry white chocolate mini cake


Scroll down for English
Bár a Valentin-napot mi sem igazán ünnepeljük, de a szívecskés süti azért ritkán marad el. Idén rengeteget gondolkoztam, hogy mit is készítsek és mivel a blogon épp Valentin-napi Link Party-t is tartunk, ezért szerettem volna én is kitenni magamért. Annyi fantasztikus szerelmes desszert érkezett a buliba, hogy úgy éreztem kötelességem nekem  is valami nagyon csinivel előállnom. Tudom, hogy legtöbbeteknek nincs ideje erre a rózsaszín betűs napra hosszú órákig sütögetni, de hát ki mondta, hogy ez a desszert csak erre az alkalomra ideális?

És mit is rejt a roppanós fehércsoki palást? Intenzíven citromos piskóta lapokat, könnyű joghurtos- eper mousse-t és selymes lemon curd-öt. Ez egyben az én tavaszváró sütim is.

Mivel itt Athénban a piacok és a boltok már piroslanak az epertől, nem tudtam ellenállni neki. Gyönyörű, hatalmas, piros eprek -igaz, hogy ízük még alig van, de ha egy kis cukorral megzubbantjuk őket, az eper aromái azonnal kibontakoznak. A másik fő komponens a citrom, ami finoman ellensúlyozza a fehércsoki édességét és az eper ízét, ráadásul mi most annyira mázlisták vagyunk, hogy a fáról szedhetjük a lédús, néha hatalmasra nőtt citrusokat. Már csak ezért is megéri Görögországban élni, haha.

Boldog Valentin-napot annak aki ünnepli, a többieknek meg jó sütizést! Ha további Valentin-napi desszert ötletekre van szükségetek, ne feledjétek átnézni a Sweet Valentin gyűjteményt!

Hozzávalók
1 nagy tortához vagy 6-8 minitortához

 a citromos piskótához:
  • 4 tojás
  • 250 g cukor
  • 210 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 nagy kezeletlen citrom leve és héja
  • csipet só
a lemon curd-höz:
  • 125 ml frissen facsart citromlé
  • 100 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárga
  • 85 g vaj felkockázva
a joghurtos-eper mousse-hoz:
  • 3 dl tejszín
  • 200 g sűrű görög joghurt
  • kb 300 g eper
  • 100 g cukor
  • pár csepp citromlé
  • 2 ek. porcukor
  • 2 lapzselatin
Továbbá kb. 100 g fehércsoki a palást elkészítéséhez.

Citrom fehércsoki eper minitorta
A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval és a cukor 1/4 részével verjük kemény habbá. A tojássárgához reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a maradék cukrot és mixerrel habosítsuk, amíg kifehéredik és a cukorszemcsék nagy része el nem tűnik. Ekkor adjuk hozzá a sütőporral elkevert  liszt egy részét, majd öntsük hozzá az olaj felét, a citromlevet és mixereljük simára. Jöhet a maradék liszt, olaj és végül a forró víz. Váltsunk fakanálra vagy spatulára és óvatosan keverjük hozzá az előzőleg habbá vert fehérjéket. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a piskótát öntsük előkészített tortaformába vagy tepsibe. (Minitortáknak praktikusabb a nagyobb szögletes forma). Süssük kb 40 percig, vagy amíg tűpróbát végezve a tű szárazon jön ki.
Hagyjuk a piskótát kihűlni majd tetszés szerint vágjunk belőle kisebb köröket. Ha kisebb formába sütöttük és a piskótánk magas, a kis köröket vágjuk 3 részre, a lényeg az, hogy kb 1 cm vastag piskótakorongokat kapjunk. Ha egész tortát készítünk a piskótát tetszés szerint vághatjuk 2 vagy 3 lapra.

A lemon curd-höz én is David Lebovitz arányait követtem, viszont én egy másik elkészítési módra esküszöm.
Az egész tojásokat, a tojássárgával, a cukorral és a citromlével kavarjuk el alaposan majd a legkisebb lángon, folyamatos kevergetés közben sűrítsük be. Ha már sűrű adjuk hozzá kockánként a vajat és kavarjuk, amíg elolvad. Szűrjük át egy szitán, majd hűtsük ki.

A joghurtos- eper mousse-hoz  először is tisztítsuk meg az epret, majd vágjuk kisebb darabokra. Tegyük egy kisebb fazékba, adjunk hozzá 100 g cukrot és alacsony lángon főzzük kb. 10 percig. A végén adjunk hozzá pár csepp citromlevet, hagyjuk kihűlni.
A tejszínt verjük fel, majd keverjük hozzá a sűrű joghurtot és a friss 'eperlekvárunkat'. Ízlés szerint adjunk hozzá még porcukrot, nekem 1 evőkanálnyi elegendő volt.
A zselatint áztassuk hideg vízbe, majd nyomkodjuk ki és egy kis forró vízben oldjuk fel. Keverjünk el alaposan és gyorsan egy  kiskanálnyi krémet a zselatinban, majd öntsük vissza a krémhez és mixerrel alaposan keverjük el.

Összeállítás:
Készítsük a kezünk ügyébe a piskótát és a krémeket tegyük habzsákba vagy tiszta nejlonzacskóba, aminek vágjuk le az egyik csücskét.
Ha minitortákat csinálunk és van desszertgyűrűnk, tegyünk egy réteg piskótát a gyűrűk aljába, majd a mousse-ból nyomjunk a piskóta külső részére egy kört. Így keletkezik  egy kis lyukacska középen, ezt töltsük meg a lemon curddel. Jöhet a következő piskóta korong, majd újra krém és a végén piskóta. Ha desszertgyűrűvel dolgozunk, használhatjuk a még meg nem dermedt epres krémet, ha viszont nincs semmilyen formánk (ahogy jelenleg nekem sincs), várjuk meg amíg a mousse-t behúzza a zselatin, majd a végén egy kis késsel igazítsuk meg a sütiket, ha esetleg kifolyt egy kis krém. 

A fehércsoki laphoz mérjük le a desszertjeink magasságát és kerületét és vágjunk azzal megegyező sütőpapír csíkokat. Én most azt szerettem volna, hogy a csoki palást egy kicsit magasabb legyen mint a torta, így egy picivel szélesebb csíkot vágtam.
A fehércsokit olvasszuk fel, majd egyenletesen és vékony rétegben kenjük a sütőpapír csíkokra, úgy hogy a csokit egy kicsit kenjük túl a papíron. A papírt óvatosan emeljük fel és igazítsuk a tortánkra, úgy, hogy a csokis rész belülre kerüljön. Tegyük hűtőbe, amíg a csoki megdermed, majd óvatosan húzzuk le a papírt.

Dekoráljuk friss eperrel, fehércsoki forgáccsal, egy kis maradék eper krémmel, lemon curddel és icipici fehércsoki szívekkel, vagy ahogy mi szeretnénk.

Nem szeretnél lemaradni a legújabb Kiskanál finomságokról ?
Iratkozz fel a Kiskanál Hírlevélre és értesülj róla elsőként e-mailben! 

Feliratkozáshoz kattints IDE!


Valentin-napi desszertek

____________________________________________________________________________
English
Lemon curd- strawberry mousse cake for Valentine's Day

Valentine's  Day is here and  I'm so glad because I'm  hosting the Sweet Valentin Link Party, where bloggers linked more then  80 Valentin's Day desserts. So this year I felt I really have to make something special for this occasion.

White chocolate sheet covered, mini lemon cakes, filled with airy yogurt-strawberry mousse and smooth lemon curd. The white chocolate is nicely complement the sourness of lemon curd and it works perfectly together with the aromatic strawberries.

Ingredients for 1 normal cake or 6 mini cakes

Lemon sponge cake:
  • 4 eggs 
  • 250 g sugar 
  • 210 g flour 
  • 2,5 tsp baking powder 
  • 1 dl vegetable oil 
  • 1 dl hot water 
  • pinch of salt 
  • zest and juice of 1 big lemon

Lemon curd:
  • 125 ml freshly-squeezed lemon juice 
  • 100 g sugar 
  • 2 egg yolk 
  • 2 whole eggs 
  • 85 g butter, cubed

Yogurt-strawberry mousse
  • 3 dl cream
  •  200 g Greek yogurt 
  • 300 g strawberry 
  • 100 g sugar 
  • a few drops lemon juice  
  • 2 tbsp powder sugar 
  • 2 sheets of gelatin

100 g white chocolate for the chocolate sheet

For the lemon sponge cake first separate eggs. Whisk the egg whites with a pinch of salt and with 1/4 part of sugar. Add lemon zest and remained sugar to the egg yolks and beat until becomes white and creamy. Then add half part of the flour and baking powder mixture, and half part of oil. Mix well with hand mixer, then add the other part of flour and oil and finally the hot water and lemon juice. Mix until no lumps remain.
Fold carefully the egg white foam into this mixture and pour into prepared  26 cm round cake pan if you make 1 round cake. If you make mini cakes, squared form I think it's more practical.
Bake it in 180 °C preheated oven for about 40 minutes.

For the lemon curd I used David Lebovitz's proportion but with an other method- somehow I like this better.
In a saucepan whisk together the lemon juice, sugar, egg yolks and  whole eggs. Set the pan over low heat, whisking constantly, until the mixture thickens. Add butter cubes and stir until butter is melted. Press the lemon curd through the strainer. Let it cool.

For the yogurt-strawberry mousse first soak gelatin sheets in cold water. Clean strawberries and cut in small pieces. In a saucepan mix it with 100 g sugar and set the pan over medium heat, cook for about 10 minutes, then finally add lemon juice. Let it cool.
Whip the cream until it form stiff peaks then add Greek yogurt, and the already cooled  fresh '' strawberry jam''. Add more powder sugar as you wish, for me  1 tablespoon of sugar it was enough. Drain and dissolve softened gelatin sheets in a few tablespoon of hot water and mix with the strawberry mousse.

Assembling the mini cakes:
Cut small circles from the sponge cake. Set one layer of sponge cake in dessert ring and pipe strawberry mousse around the outer part of the cake . This way you will get a small hole in the middle. Fill this with lemon curd and place an other layer of sponge cake. Repeat, finally close with sponge cake.
Place the mini cakes into the fridge for at least 3 hours until gelatin set.

For the white chocolate sheet cut strips of baking paper to fit the circumference and height of your mini cakes. Spread thin layer melted white chocolate on these strips. Wrap the mini cakes with the strips and let it set for a few minutes in the refrigerator. Remove the baking paper  and decorate the cakes as you wish.

0 comments:

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena